Vissoorten

Een kleine selectie van meest voorkomende vissen die je kunt vangen in Europa.

Karper

De Europese karper, ook wel gewoon karper, is een beenvis uit de orde van karperachtigen. De vis kan tot 120 cm lang worden.

De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden. De Europese karper leeft voornamelijk van insectenlarven, kleine kreeftachtigen, weekdieren en wormpjes. Ook jonge waterplanten en wier wordt door de karper gegeten. De karper is van nature een kantvis, voornamelijk actief op de grens van ondiep naar diep water. Karpers zitten graag onder overhangende struiken tussen de waterplanten en onder bruggen. Buiten dat de karper sterk is, kan je er zeker van zijn dat het ook een zeer schuwe vis is, die je niet zomaar even snel kunt vangen. Je kunt stellen, hoe groter en zwaarder hoe schuwer ze zijn. Dit maakt het karpervissen tot een ultieme uitdaging voor zowel jong en oud. Karpers zijn echte alleseters, je kunt ze dan ook met heel veel verschillende aassoorten vangen, waardoor er zeker ruimte is om te experimenteren.

Karpersoorten:

  • De wilde of boerenkarper
  • De schubkarper
  • de edel of spiegelkarper
  • de rijenkarper
  • de leder of naaktkarper
  • de volschub spiegelkarper

Meest gebruikte vistechniek(en)

Eerst moet je zelf het onderscheid gaan maken tussen twee manieren van karpervissen, wil je actief ( bijvoorbeeld met een dobber of een drijvende korst) of statisch ( met onder andere een beetverklikker) met steunen gaan vissen. Voor welke manier je kiest kan van grote invloed zijn van het benodigde materiaal wat je moet aanschaffen.

Oppervlakte vissen misschien wel de spannendste karper techniek om karpers te vangen. Vooral tijdens de zomermaanden is de karper erg actief in de bovenste waterlagen. Je kan ze goed vangen met drijvend aas zoals brood of honden- en kattenbrokken.

Penvissen is een van de traditionelere vistechnieken. De dobber, het geduld en het blijven staren. Penvissen is een van de meest toegankelijke manieren van karpervissen en lijkt veelal op het traditionele vissen met een dobber. Penvissen op karper is een actieve manier van vissen, waarbij je maar weinig materiaal hoeft mee te nemen. Met alleen een hengel, schepnet, onthaakmat en een tasje met aas en klein materiaal ben je heel mobiel.

Statisch vissen is een vorm  waarbij je gebruik maakt van een statief of rodpod met beetmelders.

Bekijk hier de accommodaties waar je op karper kunt vissen.

Snoek

Snoek

Snoek vissen is één van de meest favoriete takken van hengelsport in. De snoek is misschien wel de bekendste roofvis van Europa.

En daar is een goede reden voor, snoekvissen is een leuke en actieve manier van vissen. Voor het sportvissen is de snoek van groot belang. Het is een soort die in allerlei soorten water voorkomt. Jonge exemplaren zijn echter afhankelijk van helder water met veel planten om op te groeien. De snoek komt voor in allerlei soorten water. Zowel stromend als stilstaand water en ook in licht brak water. De snoek komt alleen voor op het noordelijk halfrond.

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echte aasvis aan het zwemmen is.

Dobbervissen met dood aas een erg effectieve manier van snoekvissen in de herfst en de winter. Plaats de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dit geeft de meeste aanbeten met deze vorm van snoekvissen.

Trollend  je kiest een plug, een swimbait of een ander stuk kunstaas en sleept dit achter je boot aan. Het is een heel ontspannen manier van vissen.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op snoek kunt vissen.

Zeelt

De zeelt is een vrij algemene soort in Nederland. De soort heeft een voorkeur voor stilstaande tot langzaam stromende plantenrijke wateren met modderige bodems.

Zeelt komt voor in bijna heel Europa met uitzondering van Noord-Schotland, Scandinavië en Siberië en Zuid-Griekenland. In Nederland komt deze soort in bijna elk watertype voor. De zeelt is gevoelig voor het verdwijnen van waterplanten als gevolg van vertroebeling of het intensief schonen en baggeren van watergangen.

Meest gebruikte techniek(en)

Matchvissen dit is een soort lange werphengel, die is ontwikkeld om op grote afstanden (30/40 meter) met een dobber te kunnen vissen.

Feedervissen je maakt gebruik van een lange werphengel met voerkorf. Je hebt dus automatisch een voerplek bij je haak. En vissen met de feeder is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

Bekijk hier de accommodaties waar je op zeelt kunt vissen.

Barbeel

De barbeel is een vis die vooral voorkomt in rivieren en beken. In Nederland vind je barbelen in de Maas, Lek, IJssel, Nederrijn en Waal.

De barbeel is een bijna rolronde, langgerekte vis met puntige kop, een onderstandige bek, twee grote baarddraden in de mondhoek en twee baarddraden aan de punt van de bovenkaak. De buik en de onderkant van de snuit zijn enigszins afgeplat. De barbeel heeft een ingesneden staartvin en een korte rugvin met een verdikte en gezaagde derde vinstraal. De kleur is goudbrons tot groenig en de buikvinnen, de aarsvin en de onderkant van de staartvin zijn wat rood gekleurd.

Door de vissers word de barbeel gerespecteerd vanwege zijn kracht en vaak lange runs, hij vecht hard tot de landing. De barbeel is een bodemvis en houd van  stroming, zuurstofrijk water en een harde bodem. Je vindt ze vaak nabij kribben, dammen, stuwtjes, omgevallen bomen, kleine stroomversnellingen ect. Voor het vissen op barbelen wordt vaak als aas kaas gebruikt, maar ook met boillies, pellets, mais, casters en maden kun je ze verleiden tot een aanbeet.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Feedervissen je maakt gebruik van een lange werphengel met voerkorf. Je hebt dus automatisch een voerplek bij je haak. En vissen met de feeder is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

Penvissen is een van de traditionelere vistechnieken. De dobber, het geduld en staren en voelen aan je lijn. Je laat de dobber met de stroom meedrijven en houd de lijn tussen duim en wijsvinger. Volgt er geen beet dan begin je in het afdrijven te variëren door de lijn zo nu en dan af te remmen waarbij het aas voor de dobber uit komt te drijven.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op barbeel kunt vissen.

Baars

Baars

De baars is een van de mooiste vissen die in de Benelux rondzwemt, al was het maar vanwege de bijzondere exotische uitstraling die de vis heeft.

De prachtige groene zijkanten met zwarte strepen in combinatie met de rode stekels, rode vinnen en grote bolle ogen maken het een zeer aantrekkelijke vis om zowel naar te kijken als om op te vissen. Baarzen stellen geen hoge eisen aan de leefomgeving. Daarom zijn ze in bijna alle wateren te vinden. Ze komen voor in stromend water, stilstaand water,  en zelfs in brak water. Baarzen zijn roofdieren en leven van vissen, amfibieën, wormen, kreeftachtigen en kikkers. Het is een actieve jager.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echt aasvisje aan het zwemmen is.

Dropshotten is een techniek waarbij je de haak en het kunstaas boven je dropshotlood op de onderlijn monteert. Het lood staat dan op de bodem en het aas dwarrelt er tientallen centimeters boven. Op deze leuke manier kun je op baars en snoekbaars vissen.

Bekijk hier de accommodaties waar je op baars kunt vissen.

Zalm

Deze zilveren roofvissen zijn een lust voor het oog. Ze zijn atletisch gebouwd, sterk en zien er indrukwekkend uit. Helaas is de zalm in ons land zeer zeldzaam.

Slechts zeer sporadisch wordt de ‘koning der vissen’ gevangen in de Nederlandse rivieren; en zelden van uitzonderlijk grote formaat. Zalm trekt in juni tot november vanuit zee de rivieren op om zich in de bovenloop van beken boven grind- en stenige bodems voort te planten. Na één of twee jaar trekken de jonge zalmen (‘parrs’) naar zee. Vanaf dat moment worden ze ‘smolts’ genoemd.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Vliegvissen hierbij wordt de vis gelokt met een lokmiddel dat we de “vlieg” noemen. Voor deze techniek heb je een speciale hengel en een specifieke molen nodig. Het gebruik van zijde zorgt ervoor dat je de vlieg met een “zweepslag” tientallen meters kunt werpen. Daarnaast valt het aas zachtjes op het water waardoor de forel nog sneller zal bijten.

Spinvissen je gebruikt je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echte aasvis aan het zwemmen is. Met deze techniek wordt een imitatie visje of blinker weggeworpen en binnen gehaald.

Bekijk hier de accommodaties waar je op zalm kunt vissen.

snoekbaars

Snoekbaars

De snoekbaars is een mooie, hard vechtende vis die je op veel verschillende manieren kunt vangen. Bovendien kunnen ze behoorlijk groot worden, tot 120 centimeter bij een gewicht van 15 kilo.

Snoekbaarzen kunnen tot 15 jaar leven in goede leefomstandigheden. Snoekbaarzen zijn roofvissen. Ze leven van vissen, amfibieën, schaaldieren, kikkers en knaagdieren, maar het overgrote deel van zijn dieet bestaat uit vis. De snoekbaars kiest van nature graag de makkelijkste prooi uit. Omdat de snoekbaars als eerste de zwakkere exemplaren vangt, houdt het de visstand gezond.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Dropshotten is een techniek waarbij je de haak en het kunstaas boven je dropshotlood op de onderlijn monteert. Het lood staat dan op de bodem en het aas dwarrelt er tientallen centimeters boven. Op deze leuke manier kun je op baars en snoekbaars vissen.

Bekijk hier de accommodaties waar je op snoekbaars kunt vissen.

Forel

Forel

Forelvissen is laagdrempelig en vrij gemakkelijk.  Op een forelvijver kun je een dagje gaan vissen, maar je kunt ook in de vrije natuur vissen op forel.

De forel kent drie soorten, waarvan zee- en beekforel eigenlijk eenzelfde soort zijn.  Het enige verschil is dat de zeeforel migreert naar zee, en de beekforel niet. De regenboogforel is een soort die ooit vanuit de Verenigde Staten in Europa is geïntroduceerd. Regenboogforel wordt ook nog wel eens zalmforel genoemd. Dit is een fantasienaam die ooit bedacht is met het idee dat de consument bereid was meer te betalen voor een vis  met het woord “zalm” in de naam. Wel heeft  het vlees van de regenboogforel van nature een roze kleur, net als zalm, door het eten van garnaaltjes en kreeftjes.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echt aasvisje aan het zwemmen is.

Vliegvissen hierbij wordt de vis gelokt met een lokmiddel dat we de “vlieg” noemen. Voor deze techniek heb je een speciale hengel en een specifieke molen nodig. Het gebruik van zijde zorgt ervoor dat je de vlieg met een “zweepslag” tientallen meters kunt werpen. Daarnaast valt het aas zachtjes op het water waardoor de forel nog sneller zal bijten.

Bekijk hier de accommodaties waar je op forel kunt vissen.

witvis

Witvis

Witvis is een verzamelnaam voor verschillende licht gekleurde karperachtigen. Het vissen op brasem, voorn, winde, kolblei, etc. wordt ook wel witvissen genoemd.

Het is de ideale manier om als beginnende visser kennis te maken met het vissen. Het is een leuke en ontspannende hobby die je in bijna elk water kunt beoefenen.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Vaste stok wordt gebruikt door jong en oud op allerlei verschillende wateren. Wie is hier niet mee opgegroeid! De hengel heeft een lengte tussen de 3 en 14 meter. Voorzien van een vislijn en een dobber.

Bekijk hier de accommodaties waar je op witvis kunt vissen.

Leng

Leng

De leng behoort tot de kabeljauwachtigen. Deze 1 tot 2 m lange vis is een vraatzuchtige rover die palingen, platvissen en makrelen eet. De leng is zeer wijd verspreid.

Je treft hem aan in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland, Groenland, Canada en Noorwegen, maar ook in de Noordzee en zelfs tot aan Gibraltar. Lengen houden van het diep water ver over de 50-meter grens, de beste visgronden bevinden zich op een diepte tussen de 100 en 200 meter. Vooral de grote lengen hebben de voorkeur voor een rotsachtige bodem met afgebrokkelde kanten en diepe gaten.

Lengen worden voornamelijk gevangen bij het vissen met natuurlijk aas in diepe wateren. Bijzonder populair en veelbelovend is hier het vissen met een loodgewicht dat vrij over de lijn schuift. Omdat meestal gevist wordt op grote dieptes, wordt tussen de 300 en 1000 gram zwaar lood gebruikt, hiervoor is een zware uitrusting in de 30 tot 50 lb klasse vereist, de zeereels moeten met tenminste 500 meter 30 tot 40/00 gevlochten lijn gevuld zijn. Sinds enkele jaren zijn elektrische reels in opkomst. Ze vergemakkelijken het vissen op grote diepte en met zware loodgewichten aanzienlijk.

Een andere vismethode die altijd goed is om leng te vangen is het pilkeren. Ook hiervoor zijn  tamelijk zware uitrustingen nodig, het gewicht van het kunstaas ligt meestal op 300 tot 500 gram, voor zeer diep water op maximaal 800 gram. Als aas komen verse makreel, haring of kleine koolvis in aanmerking, hetzij in haar geheel of in stukken. Bij het vissen met pilkeren is het belangrijk om de haak voor het afzinken te voorzien van stukjes vis.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Het paternostersysteem dat zijn onderlijnen veelal met meerdere haken. Deze wordt bevestigd aan de zeehengel.

Trollend  je kiest een plug, een swimbait of een ander stuk kunstaas en sleept dit achter je boot aan. Het is een heel ontspannen manier van vissen.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op Leng kunt vissen.

Meerval vissen

Meerval

Dit is een waar riviermonster! De kracht die een meerval bezit maakt het meerval vissen zo populair en spectaculair! Meervallen geven de voorkeur aan zachte bodems.

Het water moet voldoende beschut zijn in de vorm van diepe gaten, boomstammen en overhangende oevers. Ze voeden zich met vissen, amfibieën, schaaldieren, kikkers, knaagdieren en watervogels. Meervallen zijn avondjagers die zich overdag vaak in de diepte of onder overhangende oevers verstoppen. In de schemering jagen ze actief op het open water.

Meest gebruikte techniek(en)

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echte aasvis aan het zwemmen is. Bij meerval wordt zowel kunstaas als natuurlijk aas gebruikt.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op meerval kunt vissen.

Black bass

Black bass

Ze worden groot, zijn sterk en door hun grote bek is deze vis de ideale roofvis om op te vissen. Ze hebben lange strepen met rechte vlekken aan de zijkanten.

Deze vissen zijn in Europa vrijgelaten, vooral in Frankrijk en Spanje. De black bass is een droomvis voor vele sportvissers en is een echte vechter! Black Bass begint waar andere vissoorten ophouden! Ze wordt met een grote verscheidenheid aan kunstaas bevist,pluggen,softbaits ect. Eens een sportvisser een Bass gehaakt heeft, laat de vis zien waarom hij zo populair is in de hengelsport wereld, krachtige runs, sprongen, en alle andere pogingen om de sportvisser te verslaan volgen elkaar in snel tempo op! Ze zijn vaak te vinden in ondiepe oeverzones. Ook in de koven met bomen onder water zijn topstekken. Ze huizen graag tussen de takken en vinden de ultieme schuil- en aanvalsplek.

Meest gebruikte techniek(en)

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echte aasvis aan het zwemmen is.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op black bass kunt vissen.

Platvis

Platvissen

Platvissen leven meestal op of nabij de bodem en hebben een afgeplat lichaam. Maar ze zijn niet hun hele leven plat geweest.

Platvissen beginnen het leven als een normale vis met beide ogen aan één kant. Na een bepaalde tijd, vaak verschillend per soort, ondergaan ze een metamorfose. Het oog verschuift van de ene naar de andere kant. Hieronder vallen onder andere de tong, schol, tarbot, bot, griet, heilbot ect.

Van de platvissen worden ‘s winters vooral bot en schar gevangen en ‘s zomers tong en af en toe bot en schol. Platvis kan zowel op geur als op zicht jagen, afhankelijk van de helderheid van het water. Als het water troebel is, kan deze vis het beste worden gevangen met de zeepier of zager, ook wel duizendpoot genoemd. Als het water helderder is, kunnen alle soorten aas indien nodig worden gecombineerd met kunstaas, omdat platvis roofvissen zijn en ook erg nieuwsgierig. Wanneer is de platvis het beste te vangen en waar? De platvis kan het beste worden gevangen bij opkomend tij, “de vloed”, hij zoekt dan zijn voedsel op plaatsen waar diep water ondiep wordt en op plaatsen waar de stroming niet te sterk is. Dit zijn de plaatsen waar een te sterke stroming afbuigt, voedsel dat door de sterke stroming in moeilijkheden komt, wordt dan gretig gevangen door deze vis. De platvis is te bevissen met een hengel voorzien van een onderlijn met daaraan drie haken, ook wel paternoster genoemd, die verkrijgbaar zijn in verschillende versies en voor diegene die handig is zelf te maken. Onderaan bevestig je het werpgewicht, 100 tot 150 gram is voldoende naar gelang de sterkte van de stroom die op dat moment loopt. Met de boot heb je zeker werpgewichten vanaf 150 gram tot maximaal 300 gram nodig wil je het aas waarmee je vist op de bodem houden.

Meest gebruikte techniek(en)

Het paternostersysteem dat zijn onderlijnen veelal met meerdere haken. Deze wordt bevestigd aan de zeehengel.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op platvis kunt vissen.

Paling

De Paling is een trekvis die leeft in zowel zoet als zout water. Wereldwijd zijn er zo’n 20 soorten paling, waaronder de Europese paling die in Nederland en elders voorkomt.

Paling komt voor in vrijwel alle Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJsselmeer. De paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. De vangst uit de Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJsselmeer is beperkt.  Het volwassen palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. Palingen verstoppen zich graag in de modderbodem van het water. Ze graven zich helemaal in en wachten tot er een nietsvermoedende prooi langskomt. Als de prooi binnen bereik is, slaat de paling toe. Palingen zijn nachtvissen die vooral ’s nachts actief zijn. Dit houdt in dat ze in het donker op zoek gaan naar voedsel. De beste tijd om palingen te vangen is dan ook als het donker is. Palingen kronkelen zich gemakkelijk om dingen heen. Daarom heeft het geen nut om de paling eerst moe te drillen. Haal de paling dus zo snel mogelijk binnen! En gebruik vers aas zoals dauwpieren of mestpieren. Gebruik schuifloodjes van ongeveer 20 tot 30 gram. Als je in rivieren gaat vissen mag je een zwaarder loodje gebruiken. Helaas is de paling met uitsterven bedreigd. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen genomen om de populatie paling in stand te houden. Voor vissers moet de paling vrijwel altijd direct terug in het water worden gezet waar hij vandaan komt.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Feedervissen je maakt gebruik van een lange werphengel met voerkorf. Je hebt dus automatisch een voerplek bij je haak. En vissen met de feeder is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

Peuren is een van de oudste vormen van palingvisserij. Bij het peuren wordt de paling niet met de haak gevangen, maar door middel van een aan elkaar geregen bol wormen. Hij bijt zich in de peur vast waarbij zijn minuscule tandjes in het garen van de peur vast komen te zitten.

Vaste stok wordt gebruikt door jong en oud op allerlei verschillende wateren. Wie is hier niet mee opgegroeid! De hengel heeft een lengte tussen de 3 en 14 meter. Voorzien van een vislijn en een dobber.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op paling kunt vissen.

Pollak

Pollak

De pollak of witte koolvis is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen en behoort tot de orde van kabeljauwachtigen.

De volwassen vis is ongeveer 75 cm, maar kan een lengte bereiken van 130 cm, 18 kg wegen en 8 jaar oud worden. De vis is bruingroen van boven, de flanken zijn meer gelig, en de buik is wit. Het verspreidingsgebied van de pollak omvat het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Zo komt hij voor bij IJsland, de Faeröer en van het noorden van Noorwegen tot aan de Portugese kust. Deze vis houdt zich vooral op nabij de bodem tot een diepte van tweehonderd meter onder het wateroppervlak. Daarbij hebben ze een voorkeur voor plekken met beschutting in de vorm van rotsige bodems. Daar schuilen ze tussen de stenen en het kelp. pollakken  zijn echte zichtjagers vandaar hun grote ogen. De pollak is een geweldige vangst voor vissers! Want eenmaal gehaakt wil een pollak zo snel mogelijk terug naar zijn schuilplaats en duikt hij direct recht naar beneden. Een run van zo’n krachtpatser stoppen is dan ook een hele klus. Zeker als je bedenkt dat een pollak wel 130 centimeter lang kan worden!

Meest gebruikte techniek(en)

Spinvissen is een techniek die vissers al eeuwen gebruiken om roofvissen te vangen. Bij spinvissen gebruik je een imitatie van een aasvis en laat je hem zo door het water bewegen dat het lijkt alsof een echt aasvis aan het zwemmen is. De pollak doet het erg goed op de lepel.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op pollak kunt vissen.

Mahi mahi

Ook wel goudmakreel genoemd is een prachtige vis om te zien.  Ze komen voor in de drie grote oceanen tot op diepten van 85 meter.

Hun kop is vrij stomp en hebben een lichtblauwe rug met een gelige buik. Ze voeden zich met vis, kreeftachtigen en pijlinktvissen.  Met een snelheid tot 60 kilometer per uur behoren ze tot de snellere zwemmers.

Meest gebruikte vistechniek(en)

Trollend  je kiest een plug, een swimbait of een ander stuk kunstaas en sleept dit achter je boot aan. Het is een heel ontspannen manier van vissen.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op mahi mahi kunt vissen.

Steur

De steur is een trage zoetwater vis, die in 250 miljoen jaar niet is geëvolueerd en nog stamt uit prehistorische tijden waarin dinosauriërs het op aarde nog voor het zeggen hadden. 

Het is een haaiachtige vis zonder graten met enkel kraakbeen. De steur leeft van kleine ongewervelden zoals wormen en kleine bodemvissen. Het is een bewoner van rivieren, de volwassen steuren trekken naar zee en komen als ze volwassen zijn terug naar de rivieren om te paaien. De Europese steur kwam vroeger in vrijwel geheel Europa voor maar is door overbevissing zeer zeldzaam geworden. De meeste worden dan ook gevangen in de particuliere vijvers/meren. Het vangen van een wilde steur is waarschijnlijk de zwaarste klus in de zoetwatervisserij. Het stelt zowel het materiaal als de visser op de proef. Het is een echte alles eter. Ongepelde garnalen, zagers, ansjovis uit blik, zure haring, een mootje zalm, boilies! De steur laat het niet liggen!

Meest gebruike vistechniek(en)

Statisch vissen is een vorm  waarbij je gebruik maakt van een statief of rodpod met beetmelders.

Penvissen is een van de traditionelere vistechnieken. De dobber, het geduld en het blijven staren.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op steur kunt vissen.

Tonijn

Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis, zandspiering en kwallen. Ze komen het hele jaar door voor in de Atlantische Oceaan, Stille Oceaan en de Middellandse Zee.

Ze trekken in het voorjaar en de zomer naar het noorden en komen dan soms voor in de Noordzee. De tonijn is een van de sterkste tegenstanders van de sportvissers. En voor velen is het een droom om ooit één te vangen. De grootste tonijnsoorten behoren tot de sterkste en strijdlustige Big game vissen. Het is één spierpakket met onvoorstelbare kracht en uithoudingsvermogen. Als je de strijd met een grote tonijn wilt winnen, heb je niet alleen goede uitrusting nodig, maar ook een uitstekende fysieke conditie. Je kan zowel slepend , driftend of voor anker op tonijn vissen..Ze zijn  zeer oplettende, wantrouwende en moeilijk te slim af zijn vissen.

Meest gebruikte techniek(en)

Trollend  je kiest een plug, een swimbait of een ander stuk kunstaas en sleept dit achter de boot aan

Trawling bij deze techniek vaart de boot langzaam rond met de hengels in het water en wacht je tot de vis bijt. Je vist aan het oppervlak van het water tot max. 10 meter diep.

Jigging de boot blijft stil hangen op dezelfde plek, je beweegt de hengel alsof het aas nog leeft. Je laat de jig alle kanten op schieten door tikken met de hengel en slagen met de molen te geven. Heel erg vermoeiend!

Bekijk hier alle accommodaties waar je op tonijn kunt vissen.

Zeeforel

De zeeforel of schotzalm is een vis die vanuit de zee de rivieren optrekt om te paaien. De volwassen zeeforel onderscheidt zich van zalm door de grotere bek, de bredere staartwortel en de x-vormige zwarte vlekken op het lichaam.

Wat grotere makreel eet ook andere (kleine) vis.Makreel komt voor in verschillende zeeën zoals de Atlantische oceaan, Noordzee en de Middellandse zee. De kleur van de rug is blauwgroen en wordt tussen de 30 en 50 cm lang. Veruit de meeste makrelen worden vanaf de boot gevangen of vanaf stekken die aan diep water grenzen. De makreel is een felle roofvis en bijt in bijna elk type aas dat hij tegenkomt. De manier waarop de makreel het meest wordt belaagd, is met behulp van de verenpaternoster. Dit is een rig met 3 tot 10 haken, versierd met witte of gekleurde veren.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op makreel kunt vissen.

Brasem

Brasems behoren net als de blankvoorn en de karper tot de karperachtigen. Het zijn vissen die in een school leven en waarbij zo’n school uit duizenden exemplaren kan bestaan.

Later wordt zo’n school door natuurlijke sterfte en predatie uitgedund. De hele grote brasems leven uiteindelijk in kleine scholen van enkele tientallen vissen. Brasems stellen relatief weinig eisen aan hun leefomgeving. Ze vermijden het liefst water met veel waterplanten en komen in heel Nederland voor. Waterplanten zijn echter belangrijk tijdens de paaitijd omdat de vissen hun eieren op de planten leggen. Bij afwezigheid van planten zijn stenen en andere obstakels onder water ook voldoende, maar planten hebben de voorkeur.

Meest gebruikte techniek(en)

Matchvissen dit is een soort lange werphengel, die is ontwikkeld om op grote afstanden (30/40 meter) met een dobber te kunnen vissen.

Vaste stok wordt gebruikt door jong en oud op allerlei verschillende wateren. Wie is hier niet mee opgegroeid! De hengel heeft een lengte tussen de 3 en 14 meter. Voorzien van een vislijn en een dobber.

Feedervissen je maakt gebruik van een lange werphengel met voerkorf. Je hebt dus automatisch een voerplek bij je haak.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op brasem kunt vissen.

kabeljauw Deze foto is gemaakt door Hans-Petter Fjeld

Kabeljauw

De kabeljauw heeft een lengte tot 150 centimeter maar meet gemiddeld 80 à 90 centimeter. De volwassen vis heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

De kabeljauw voedt zich voornamelijk met kreeftjes, krabben, garnalen, vissen en mosselen. Kabeljauw is het hele jaar door beschikbaar, maar vang je het best vanaf juni tot en met december. Tussen januari en mei gaat de kabeljauw zich voortplanten. De kabeljauw houdt niet van zachte slikgrond. Zand, stenen, en klei hebben de voorkeur. Bovendien houdt hij van een sterke getijdenstroom.

Bekijk hier alle accommodaties waar je op kabeljauw kunt vissen.